Wat is een SSL certificaat?

wat is een ssl certificaat

Wat is een SSL certificaat?

Wat is een SSL certificaat nu eigenlijk? SSL staat voor ‘Secure Sockets Layers’ wat zoveel betekend als een beveiligde laag tussen server en browser. Het certificaat op zich is eigenlijk een klein bestandje (een stukje code) die op uw website geïnstalleerd moet worden. Aan de hand daarvan wordt er dan een beveiligde verbinding tot stand gebracht. Als bedrijf kan u maar beter zorgen dat u zo’n SSL certificaat hebt op uw website, ik leg u uit waarom.

Teveel bedrijven denken nog steeds dat SSL certificaat enkel nodig is wanneer ze daadwerkelijk online verkopen doen. Maar niets is minder waar, natuurlijk is het met een webshop nog belangrijker om dit te hebben. Toch zijn er reden genoeg om ook zonder dat u online verkoopt een SSL certificaat te hebben. Ik leg u graag uit waarom in dit artikel.

Waarom een SSL certificaat installeren?

Simpel hoor, een SSL certificaat zorgt voor een veiligheidsgevoel voor uw bezoeker. Indien u een SSL certificaat geïnstalleerd hebt op uw website zal alle data die tussen uw website en de bezoekers verzonden wordt namelijk versleuteld zijn. Het gaat hier dan om de Log-in gegevens van uw bezoeker, maar evengoed over persoonlijke gegevens die hij via uw contactformulier verstuurd, creditcard gegevens die hij achterlaat op uw website. U wil toch niet het risico lopen dat deze gegevens zomaar verloren of gestolen geraken? Dat is een ramp voor uw bezoeker.

Maar dat is niet alles, met de nieuwe GDPR wetgeving die sinds 25 mei 2018 ingevoerd is wordt men eigenlijk verplicht om een SSL certificaat te voorzien. Net omdat deze wetgeving voor de privacy en veiligheid van uw bezoeker wil zorgen. Bovendien geeft het vertrouwen, wanneer bezoekers of potentiële bezoekers zien dat uw website beveiligd is dan zullen ze sneller verder klikken, en eventueel zelfs een aankoop doen op uw website. U zou toch zelf ook nooit zaken doen met een website waarvan u twijfelt of deze veilig en betrouwbaar is?

Last but not least, de vindbaarheid in Google. Waar velen misschien niet over nadenken is dat ook de vindbaarheid in Google beïnvloed word door het al dan niet aanwezig zijn van een SSL certificaat op uw website. Google is sinds 2014 gestart om meer en meer alleen veilige websites naar voor te brengen in hun zoekresultaten. Naar de toekomst toe zal dit alleen maar belangrijker worden dus. Uw website wordt natuurlijk niet geblokkeerd wanneer u er geen heeft, maar hij zal wel verder naar achter verdwijnen in de zoekresultaten. Lees hier meer over waarom dit belangrijk is voor Google.

Waar koopt u een SSL certificaat?

Een SSL certificaat wordt uitgegeven door een Certificate Authority als Verisign, Comodo, Tawthe. U kan rechtstreeks daar uw certificaat kopen, al is aangeraden om een certificaat via uw hostingbedrijf te kopen. Deze krijgen vaak betere tarieven omdat ze wholesaler zijn, dit kan dus een aardig verschil zijn. Crea-it gebruikt een Comodo certificaat, aangekocht via Versio. Vergelijk zeker even de prijzen voor u over gaat tot een aankoop. Ook is het aan te raden even te lezen welke soort u best koopt, want het is natuurlijk een groot verschil als u op uw website enkel informatie deelt of als u ook effectief online verkopen doet. In dat laatste geval zal u een ander certificaat nodig hebben, dat vaak duurder is ook.

Verschillende soorten SSL certificaten.

Het spreekt voor zich dat niet iedere website hetzelfde certificaat nodig heeft. Er zijn dus enkele verschillen hierin. Hieronder een kort overzicht hiervan, de belangrijkste verschillen:

1. Single domain SSL certificaat

Dit SSL certificaat is goed voor het beveiligen van maximaal één domeinnaam, inclusief het ‘www’ subdomein. Dus in dit geval is ‘www.crea-it.be’ beveiligd, een subdomein als ‘acccount.crea-it.be’ zal dus niet beveiligd zijn. Dit is het meest gebruikte SSL certificaat en voor de meeste websites ook voldoende.

2. Wildcard SSL certificaat

Bij dit certificaat zijn alle subdomeinen van uw domeinnaam automatisch beveiligd. Dat wil zeggen dat nu niet alleen ‘www.crea-it.be’ beveiligd zou zijn, maar dus ook ‘account.crea-it.be’.

3. Extended Validation SSL certificaat

Wat beveiliging betreft doet dit certificaat identiek hetzelfde als de twee bovengenoemde. Het grote verschil zit hem in de uitgebreide check naar de bedrijfsgegevens van de aanvrager, die handmatig wordt uitgevoerd. Ook in weergave zit er een klein verschil, want nu wordt namelijk ook de bedrijfsnaam weergegeven in de adresbalk.

Extended Validation SSL certificaat

4. Multi domain SSL certificaat

Het woord zegt het zelf ‘multi’ met die certificaat kan u verschillende domeinen beveiligen met één certificaat. Waarom zou u dat gebruiken? Wel bijvoorbeeld wanneer u in verschillende landen actief bent met uw bedrijf, en voor elk land een domeinnaam gebruikt. Bijvoorbeeld: www.crea-it.be, www.crea-it.nl, www.crea-it.com, enz….

Hoe herkent u een SSL certificaat?

De aanwezigheid van een SSL certificaat herkennen is eenvoudig. Het website adres begint dan altijd met ‘HTTPS:// in de plaats van ‘HTTP://’. 

Er is ook en slotje te zien als er een SSL certificaat actief is op de website. De ene browser toont dit gewoon, de andere in het groen.

 

      

Bij een Extended SSL certificaat ziet het er als volgt uit:

hoe extended SSL certificaat herkennen   hoe extended SSL certificaat herkennen

U kan ook op het slotje klikken, voor meer informatie te verkrijgen over het SSL certificaat van de website die u bezoekt.

SSL certificaat

Als u vervolgens klikt op Certificaat dan krijgt u onderstaande informatie.

SSL certificaat details

Conclusie?

Een SSL certificaat is belangrijker dan u op het eerste zicht zou vermoeden. Het zorgt niet alleen voor een veilige website, maar ook dat uw website beter gevonden wordt in Google. Als u dus een website laat maken, of zelf een website maakt zorg dan op zijn minst dat u niet bespaard hierop. De kost is niet zo gek hoog en het zorgt ervoor dat u wettelijk in orde bent met alles. Voor meer informatie mag u uiteraard ook altijd vrijblijvend bellen of mailen.

 

Wat is een SSL certificaat?
Tags:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *