Veilige wachtwoorden

veilige wachtwoordenVeilige wachtwoorden.

Veilige wachtwoorden, allemaal goed en wel maar hoe onthoud u die nu? Iedereen heeft er mee te maken, we leven nu eenmaal meer en meer in een digitale wereld. Een applicatie hier, een website daar, een email adres van het werk en eentje privé, ….. en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Jammer genoeg zien we nog steeds te veel mensen kiezen voor één wachtwoord op meerdere plaatsen. Dat is zowat het slechtste wat u kan doen, maar geen paniek, met de tips uit dit artikel zal u voortaan sterke wachtwoorden kiezen die u verbazend eenvoudig kan onthouden.

Alles is te kraken.

Maak u geen illusies, letterlijk alles is te kraken dus ook met een sterk en veilig wachtwoord kan u slachtoffer worden. Maar….hoe sterker uw wachtwoord hoe moeilijker het te kraken is, we kunnen het de hackers dus maar beter zo moeilijk mogelijk maken, toch? Vergelijk het even met uw voordeur thuis, u kan er ook voor kiezen om deze gewoon open te zetten want een inbreker die echt binnen wil vind altijd wel een manier. Dat klopt ook wel natuurlijk, maar we maken het hen liever moeilijk omdat we zo toch een veiliger gevoel hebben dat onze persoonlijke spullen veilig zijn. Waarom zou u deze lijn niet doortrekken naar uw digitale leven? Wanneer een hacker teveel moeite moet doen om uw gegevens te kraken zal hij het sneller opgeven. Dus tenzij u dan toch door pech gekraakt zal worden bent u een pak geruster.

Hoe u een veilig wachtwoord kiest.

Veilige wachtwoorden kiezen lijkt voor de meeste mensen onder ons een onmogelijk opdracht. Het meest gebruikte excuus is altijd ‘ik kan dat niet onthouden’. En dat begrijp ik wel, maar wat als ik u toon hoe u een moeilijk wachtwoord kiest en dat nooit meer vergeet? Er zijn verschillende manieren natuurlijk, en u zal moeten uitzoeken welke het beste bij u ligt. Hieronder vat ik in elk geval enkele manieren samen:

  1. Gebruik een wachtzin;
  2. Wachtwoorden generator;
  3. Verzin zelf woorden;

1. Gebruik een wachtzin.

En nu hoor ik u denken, ik heb het al moeilijk om al mijn wachtwoorden te onthouden, en nu wil jij mij hele zinnen laten onthouden? Ja inderdaad, en ik leg u graag uit waarom. Een zin kan u namelijk eenvoudiger onthouden. Want u kan iets kiezen dat u nauw aan het hart ligt en bovendien bevat deze altijd meer tekens dan een enkel woord en dus moeilijker te kraken. Stel u gebruikt de wachtzin: Mijn naam is Jan, ik heb twee kinderen’. Dat kan u toch nooit vergeten? En een hacker gaat hier zijn werk mee hebben. Let wel op, u mag in de meeste gevallen geen spaties gebruiken in een wachtwoord. Zet dus alle woorden vlak tegen elkaar, u krijgt dan ‘MijnnaamisJan,ikhebtweekinderen’. U kan zien dat ik de leestekens en de hoofdletter heb aangehouden, dat doe ik omdat dat nog moeilijker te kraken valt.

Meer opties met dezelfde zin:

Stel nu dat u een wachtwoord aan het aanmaken bent met bovenstaande theorie, maar u krijgt de melding dat uw wachtwoord ook cijfers moet bevatten. Geen probleem, toch? We maken dan van het zelfde wachtwoord ‘MijnnaamisJan,ikheb2kinderen’, simpel he? Nog een stap verder? Geen probleem vervang nu elke letter van uw woord door een hoofdletter: ‘MijnNaamIsJan,IkHeb2Kinderen’. U ziet ik heb nu eigenlijk al 4 combinaties met één zin. Het kan nog beter, zonder klinkers bijvoorbeeld: MnNmSJn,KHb2Kndrn’Die laatste is heel moeilijk te kraken en voor u nog altijd even eenvoudig te onthouden. En nu komt het beste, ik zei daarstraks dat u beter allemaal verschillende wachtwoorden gebruikt dus hoe kan u nu zoveel verschillende zinnen verzinnen en deze ook onthouden? Wel een simpele truc, stel u maakt een wachtzin voor uw Facebook aan, dan zet u er dat toch gewoon voor of achter? Kijk zo, ‘FcbkMnNmSJn,KHb2Kndrn’ of erachter dan kan u er eventueel nog een teken bijzetten: ‘MnNmSJn,KHb2Kndrn@Fcbk’. Zoals u ziet heb ik ook de klinkers van Facebook weggelaten, u kan dit voor elke applicatie of website op deze manier gaan toepassen als u wenst, u gebruikt dan eigenlijk altijd het zelfde wachtwoord, en toch is het verschillend.

Ik vat even samen:

  • Een wachtzin:  Mijn naam is Jan, ik heb twee kinderen
  • De zelfde wachtzin zonder spaties: MijnnaamisJan,ikhebtweekinderen
  • Nu vervangen we ‘twee’ door ‘2’: MijnnaamisJan,ikheb2kinderen
  • Elk woord met een hoofdletter: MijnNaamIsJan,IkHeb2Kinderen
  • Zonder klinkers nu: MnNmSJn,KHb2Kndrn
  • Nu met de toepassing of website erbij, bijvoorbeeld Facebook: FcbkMnNmSJn,KHb2Kndrn
  • Of we zetten de toepassing achteraan met een teken ertussen: MnNmSJn,KHb2Kndrn@Fcbk

Ziet u, een wachtzin is veel handiger dan een wachtwoord. En bovendien makkelijker te onthouden en pak meer mogelijk met de zelfde zin.

2. Wachtwoord generator.

Een wachtwoorden generator, er zijn tal van generators online te vinden. U kan gratis versies vinden, deze genereren uw wachtwoord wel maar u moet het nog steeds zelf zien te onthouden. Een wachtwoord als ‘WM2;A’3yw2x?\hE\’ onthoudt u niet zomaar. Er zijn ook wachtwoord generators die het wachtwoord voor u onthouden zoals deze, maar persoonlijk hou ik daar niet van dat een andere toepassing of website mijn wachtwoorden kent/onthoudt. Het geeft mij in elk geval een vals gevoel van veiligheid.

3. Verzin zelf woorden.

Ja, het klinkt nogal gek he? Maar één van de manieren van hackers om uw wachtwoord te kraken is aan de hand van geautomatiseerde bots die alle woorden uit het woordenboek proberen. Als u dus zelf woorden verzint die niet in het woordenboek voorkomen is de kans al klein dat men het woord gaat raden op die manier.

Conclusie:

Stop met uw tijd te steken in ingewikkelde wachtwoorden die u toch nooit kan onthouden. In de plaats gebruik een wachtzin, met de hierboven aangehaalde opties hebt u met één zin een pak mogelijkheden. U hoeft dus nooit meer stress te hebben of u een goed wachtwoord hebt op deze manier. Vergeet niet om af en toe van wachtzin te veranderen, zo bent u hackers altijd een stap voor. Een goede gewoonte is om maandelijks een nieuw wachtwoord / wachtzin aan te maken. Overweeg bovendien ook een extra beveiliging toe te voegen aan uw accounts door bijvoorbeeld tweestapsverificatie toe te passen.

Veilige wachtwoorden

Eén gedachte over “Veilige wachtwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *