Gratis alternatieven voor office.

Gratis alternatieven voor office.

De meeste mensen onder ons kennen het wel, het office pakket van Microsoft. Maar wist u dat er ook enkele gratis alternatieven zijn? Google Drive, OpenOffice en jawel zelfs Microsoft biedt een gratis oplossing aan. Sommige van deze toepassingen hebben meer functionaliteit dan andere, maar voor de meeste mensen onder ons die office enkel gebruiken voor een briefje te typen of een kleine presentatie te maken voldoen deze pakketten allemaal. Bent u het dus ook zat om veel te veel te betalen voor uw office pakket? Lees dan dit artikel rustig verder, en ontdek de gratis alternatieven voor office.

Een office pakket kopen bij Microsoft kost al snel aardig wat geld, bovendien is dit een jaarlijks wederkerende kost, tenzij u het duurste pakket koopt, maar dit kan dan weer maar op één computer geïnstalleerd worden. Stel uzelf dus eerst even de vraag of u werkelijk zo’n duur pakket nodig hebt? Waarvoor gebruikt u office? Waarschijnlijk zoals de meeste consumenten om snel eens een briefje te typen, een Powerpoint presentatie of een eenvoudige spreadsheet in Excel te maken, maar verder dan de basisfuncties komen de meeste echter niet.

Prijzen office

Online kantoorpakketten.

Online bestanden aanmaken en bewerken dat kan in Office online – van Microsoft- of in Google drive. Beide pakketten hebben sterke gelijkenissen wat hun werking betreft. Het is dus eerder een kwestie van smaak welke keuze u maakt. Beide pakketten bieden ook de mogelijkheid om te synchroniseren met al uw apparaten. Dit kan vanuit de meeste besturingssystemen feilloos, Windows, Apple, Android, Linux. Dus laat ook hier uw keuze niet van af hangen. Al moeten we toegeven dat het met Google Drive iets eenvoudiger is om te synchroniseren met andere besturingssystemen, daar waar men bij Office Online toch duidelijk de voorkeur geeft aan Windows apparaten, op andere werkt ook maar kan lastiger zijn.

Office online.

Office online, zo noemt het online gratis kantoorpakket van Microsoft. U kan hier aan de slag met Word, Excel, Powerpoint, OneNote en Sway. Natuurlijk zijn deze versies beperkt in functionaliteit ze zijn ook niet compleet gek geworden bij Microsoft. Maar u hoeft vooral niet te panikeren, zoals ik hier eerder aanhaalde, zelfs met de beperkingen is het ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Bovendien worden al uw aangemaakte documenten automatisch opgeslagen in uw OneDrive. U kan deze dus van op éénder welk toestel met internetverbinding bewerken. U dient wel een Microsoft account aan te maken indien u deze toepassingen wenst te gebruiken, maar ook dat is gratis. Surf naar www.office.com, en klik op rechts boven op aanmelden. Vervolgens krijgt u de keuze om aanmelden met uw bestaand Microsoft account, of om er één aan te maken. Eenmaal aangemeld krijgt u volgend venster:

office online

U kan nu kiezen welke applicatie u wenst te gaan gebruiken, en dan kan u meteen aan de slag met een blanco project, of één van de vele templates laden die worden aangeboden.

templates

Hebt u niet veel kaas gegeten van al die kantoortoepassingen? Geen nood want u kan bij Office online enkele trainingen volgen om hier beter mee te leren werken.

training center office online
Klik op afbeeldingen om naar de website te gaan

Google Drive.

Via deze link komt u op de website van Google Drive terecht. U kan rechts boven klikken op de blauwe knop “Ga naar uw Drive”. Vervolgens krijgt u de mogelijkheid om aan te melden -indien u reeds een Google account bezit-, in het andere geval zal u deze eerst dienen aan te maken. Bij Google Drive kan u aan de slag met Google Documenten (Word), Google Spreadsheets (Excel), Google Presentaties (Powerpoint), Google Tekeningen en Google Formulieren. De namen zijn uiteraard anders dan bij Office Online, de werking is echter nagenoeg hetzelfde, u zal hier dus snel aan wennen. Google Documenten die u aanmaakt worden automatisch opgeslagen op uw Google Drive.

Ook bij Google Documenten kan u aan de slag met een blanco document, of kan u kiezen uit diverse templates die worden aangeboden door Google. Hiervoor klikt u op “Nieuw” en vervolgens op het pijltje naast het programma dat u wenst te gebruiken.

drive docs 2

Ook Google helpt zijn gebruikers graag een handje, via  deze website kan u meer te weten komen over hoe Google Documenten werkt.

De voordelen van online kantoorpakketten:

Het gebruiken van online kantoorpakketten brengt enkele voordelen met zich mee:

  • u hoeft geen zwaar office pakket te downloaden en te installeren op uw pc
  • u kan vanop elk toestel met internet verbinding aanmelden op uw account en verder werken aan uw documenten (smartphone, laptop, tablet, thuis of op het werk)
  • de aangemaakte documenten worden opgeslagen in de Cloud (OneDrive), hierdoor hoeft u niet bang te zijn bij een computercrash dat u al uw werk kwijt bent.
  • werking gelijkt sterk op de gewone office werking, u hoeft u dus niet druk te maken dat u er niet mee zal kunnen werken.
  • u kan bestanden handig delen met collega’s, vrienden of familie om zo samen aan een document te werken.

Uiteraard zijn er hier ook enkele nadelen van:

  • beperkte functionaliteit, al zal dat voor de meeste mensen niet echt een probleem zijn.
  • indien u niet beschikt over een internet verbinding kan u niet bij uw bestanden.

Offline kan het ook gratis.

Ja hoor, het is geen fabeltje. Mensen die liever offline hun documenten aanmaken of bewerken, of gewoon mensen die niet 24/7 over internet beschikken kunnen perfect gratis aan de slag. Dit kan met OpenOffice of met LibreOffice. Beide zijn open source software en dus volledig gratis beschikbaar. Persoonlijk heb ik enkel ervaring met OpenOffice, ik zal mij dus ook in dit artikel beperken tot deze software. Voor wie toch graag de verschillen tussen beide te weten komt lees dan alvast volgend artikel op de website van Tweakers.

OpenOffice.

open officeOpenOffice is een OpenSource kantoorpakket. Dit is een enorm uitgebreid kantoorpakket, deze software heeft zeker evenveel mogelijkheden dan Microsoft Office, alleen is deze helemaal gratis. Uiteraard zitten hier verschillen op met de versie van Microsoft, ze zouden er anders niet mee wegkomen. Zelf ben ik al meerdere jaren een gebruiker van OpenOffice en ik ben hier zeer tevreden over. Al dien je als OpenOffice gebruiker met een paar details rekening te houden, als je wil dat ook Microsoft Office gebruikers uw bestanden kunnen lezen en bewerken. U kan alvast beginnen met OpenOffice te downloaden en te installeren via deze link. U kan dit in maar liefst 41 talen, waaronder gelukkig ook Nederlands. Indien u graag eerst toch even wat meer leest over OpenOffice dan kan dat, op hun eigen website vind u al een hele boel informatie die u al een eind verder helpt.

Wanneer u OpenOffice gedownload en geïnstalleerd hebt en op het bureaublad pictogram klikt dan krijgt u volgend venster:

open office start

Vandaar uit kan u vervolgens kiezen wat u nodig hebt. En kan u aan de slag gaan. Het is niet de bedoeling van dit artikel om een volledige handleiding te maken voor OpenOffice, voor handleidingen en hulp kan u op hun site terecht. OpenOffice gebruikt standaard ODF (Open Document Format) – documenten om uw bestanden op te slaan.

Wat zijn ODF -documenten?

ODF is een ISO (International Standard-indeling voor kantoordocumenten), gemaakt in 2006. ODF-bestanden kunnen volgende bestandsextensies hebben:

  • .odt (documenten voor tekstbewerkers)
  • .ods (werkbladen)
  • .odp (presentaties)

Het grote voordeel van ODF is dat deze bestandsindeling niet aan één kantoorpakket. Het is een open standaard die elk bedrijf vrij in zijn software kan implementeren.

Let op: Microsoft Office kan deze bestandsindeling niet openen. Het is dus belangrijk als u bestanden deelt met gebruikers van Microsoft office dat u uw werk opslaat als een office document, of als een pdf (bij dat laatste kunnen ze wel niet meer bewerken). U kan dit doen door:

Ga in OpenOffice naar Extra -> Opties -> Laden/Opslaan -> Algemeen -> Altijd opslaan als (hier kan u ook eventueel kiezen voor welke documenttype u dit wenst te doen).

opslaan als in open office

U kan dit ook document per document doen als u dit niet standaard zo wenst te doen.

Ik hoop u met dit artikel alvast overtuigd te hebben dat u niet perse zwaar in uw portefeuille dient te graven om goede kantoorsoftware te kunnen gebruiken, maar dat het dus ook helemaal gratis kan. Welke optie u best neemt dat laat ik geheel aan u zelf over, want het hangt voornamelijk van smaak af.

 

 

Gerelateerde berichten

Gratis alternatieven voor office.
Tags:                             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *